Szlovák Tájház

Írta: Super User on . Beküldve: Uncategorised

Cím: 5940 Tótkomlós, Széchenyi u. 11.

Rövid ismertető:
A tájház 1886-ban épült, gazdagon berendezett lakóház. Vályogból épült, nádfedeles tetejű, falait régi színes virágmotívumú festés díszíti. A lakóház részei: szoba-konyha-szoba-kamra-istálló. Berendezési tárgyai a korabeli szlovákság mindennapjait idézik. Itt tekinthető meg a helyi színjátszás szervezője tiszteletére berendezett Tomka Judit emlékszoba is.
Láthatók: mennyezetes ágy, festett virágos sarokpad, szőtt vagy hímzett törölközők, konyhai sütő- főző edények, fazekak, lábasok, tótkomlósi háziipar termékei, korabeli ruházatok.

Sajátossága:
- Magyarország első tájháza a Szlovák Tájház
- kuriózum értékű tárgyak tekinthetők meg itt: pl. Tomka Judit emlékszobában található a Horty Miklós kormányzótól kapott díszóra
- sajátos építészeti stílus
- gazdag (egyedülálló) berendezési tárgyak

Fejlesztések:
A tótkomlósi Szlovák Tájházban az elmúlt időszakban a következő beruházások ill. munkálatok valósultak meg:2008. decemberében egy személyzeti vizesblokk került kialakításra, mely a Reneszánsz Év- 2008 eseményeként a Tájházak a közösségért pályázat keretén belül valósult meg.
A támogatás összege: 800.000 Ft
Támogató: Oktatási és Kulturális Minisztérium
Lebonyolító: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre
Kivitelező: Gyé- Mobil Kft., Tótkomlós
A Reneszánsz Év-2008 programjairól részletesen a www.reneszanszev2008.hu oldalon tájékozódhatnak. A nádtető javítása 2009.májusában fejeződött be, a munkálatokat Mádi László hajdúböszörményi vállakozó végezte el.