Tótkomlósról

Írta: Super User on . Beküldve: Tótkomlósról

Tótkomlósról

Múltunk

Tótkomlós az orosházi kistérség legdélebbi, második legnagyobb települése. Régészeti leletek szerint a település és környéke már a honfoglalás idején, különböző népek által lakott terület volt. A település középkori elődjének történelme Szent László koráig vezethető vissza. A terület urai között voltak például a Hunyadiak is. A törökdúlás idején elnéptelenedett komlósi birtok báró Rudnyánszky József tulajdona lett, aki 1746-ban, 80 szlovák nyelvű evangélikus jobbágy családdal népesítette be újra a komlósi pusztát. Az alapítók, akik lelkészt, kántort és tanítót is hoztak magukkal, sokáig ragaszkodtak vallási és etnikai zártságukhoz, ezzel is hozzájárulva nemzetiségi értékeik fennmaradásához.

Az 1993 óta városi rangú település számos látnivalóval, nevezetességgel, építészeti örökséggel és közismert vendégszeretetével várja az idelátogatókat.

Kultúra

Tótkomlós a Dél-Alföldön élő szlovák nemzetiség legtöbb hagyományát megőrző kisvárosa, melyet többen is neveztek már a szlovák néprajzi gyűjtemények városának, hiszen a Tótkomlósi Szlovák Tájház, a Tótkomlósi Szlovák Emlékház, a Koppány János Szlovák Néprajzi Gyűjtemény, a Tanyamúzeum, valamint a Mesterségek Háza páratlanul gazdag kulturális örökséggel várja az érdeklődőket. Nemzetiségi település lévén kiemelten fontos a szlovák kultúra ápolása, mely a Szlovák Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda és a hagyományőrző művészeti csoportok működése, valamint a rendezvényeink révén valósul meg. Városunk neves szülötte, Jankó János festő, karikaturista nevét viseli a másik általános iskola és gimnázium. A magas színvonalú zenei képzés, és a fúvószenekarok utánpótlás nevelése pedig az Alapfokú Művészeti Iskola érdeme. Húsz éve hagyomány a Tótkomlósi Napok rendezvénysorozata, Tótkomlós újratelepítésének évfordulóján pedig a Város Napja. A város gazdag kulturális életét hűen reprezentálják a Könnyed Nyári Esték, a sokszínű kiállítások, író-olvasótalálkozók, előadói estek, a Múzeumok éjszakája programjai, a jeles napokhoz kötődő kézműves vásárok. A magyar és szlovák kultúra jeles képviselői városunkban a Gyermek Fúvószenekar, a nemzetközileg elismert Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar, a Komlós Néptánccsoport, a Tremoló Mandolinzenekar, az amatőr szlovák színjátszócsoport és a népi hagyományokat ápoló kézműveseink. A 2014-ben megalakult Tótkomlósi Települési Értéktárban 19 helyi érték kapott helyet.

Turizmus

A település és környéke gazdag építészeti emlékekben, melyek közül kiemelkedő a 1795-ben épült késő barokk stílusú műemlék Evangélikus templom, és a város határában található nagykopáncsi Árpád-kori kápolna, mely épített örökségünk fontos része. Néprajzi gyűjtemények őrzik a szlovák népi kultúra emléktárgyait. Különösen említésre méltó a Tótkomlósi Szlovák Tájház, amely Magyarország első tájháza. Az 1886-ban épült gazdagon berendezett lakóház a korabeli szlovákság mindennapjait mutatja be az érdeklődők számára. A város egyik legelegánsabb kétszintes épülete a városközpontban található Komló szálló, mely felújítás alatt áll. A városközpont szívében helyezkedik el a „Dél-Alföld legszebb rózsája” vagyis a Rózsa fürdő, mely fedett és nyitott medencékkel várja a strandolni vágyókat. Vize mozgásszervi és idegrendszeri betegségben szenvedőknek is ajánlott. Ennek köszönhetően szolgáltatásainak sora idő közben gyógyászati részleggel és wellness szolgáltatásokkal is bővült. A gyógyulásra, pihenésre vágyókat tangentor, víz alatti sugármasszázs, gyógymasszázs, iszapkezelés, súlyfürdő, víz alatti torna, szénsavkezelés, krioterápia, magnetoterápia várja. A strand részlegben feszített víztükrű, vízforgatóval ellátott 33 1/3-os úszómedence, gyermekmedence, valamint a 25 m-es fedett úszómedence, termálvizes ülőpadkás gyógymedence áll a vendégek rendelkezésére. A fürdő wellness és fitnesz elemekkel is gazdagodott, mint az aromabarlang, a gőzfürdő, a szauna, a szolárium, a fitneszterem, valamint a sportmasszázs. A városban szálláshelyek, éttermek, szórakozási lehetőségek állnak az ide látogatók rendelkezésre. A helyi nevezetességek mellett a környező települések látnivalói is igen színes programot kínálnak.

Gasztronómia

Az életszeretetünkből eredően fontos számunkra együtt ünnepelni, közben jókat enni és inni. Több olyan rendezvényünk is van az év folyamán, ahová jó szívvel invitáljuk színes gasztronómiai kultúránk megismerésére. Az augusztus 20-ai tótkomlósi búcsúhoz hagyományszerűen kapcsolódik a Tótkomlósi Napok rendezvénysorozata. Ennek részét képezi a Szlovák Gasztronómiai Nap, mely a gasztroélmény mellett számos kulturális programot is kínál. Az ide látogatók jellegzetes szlovák ételeket kóstolhatnak meg, mint például a kvaszjenka, a spricka, a birka káposzta és a sült kolbász. Minden év májusában megrendezésre kerül a Szárazkolbász-verseny, ahol a jellegzetes ízéről messze földön híres komlósi kolbász remekei sorakoznak fel. A bográcsban elkészíthető szabadtéri ételek versenyével ünneplejük a Majálist, így a Ligeti Bográcsfőző verseny immár tradícióvá vált településünkön.

Természet

Tótkomlós a Körös-Maros Nemzeti Park területéhez tartozik. A Csanádi puszták vagy a Kardoskúti Fehér-tó közvetlen közelsége a természet szerelmeseinek is számos különleges felfedezni való célpontot nyújt. Az ide látogatók kerékpár és gyalogtúrák keretében gyönyörködhetnek a Száraz-ér mentének, valamint a környékbeli természetvédelmi területek szépségeiben, továbbá vadászati lehetőséget kínálunk szabadidős tevékenységként. Az épségben megmaradt kunhalmok területén az ősi alföldi vegetáció található. A fokozottan védett Királyhegyesi puszta és a Nagy-Zsombék nem látogatható. Utóbbiak tavaszi és késő őszi időszakban látványos vízi világa, a Tótkomlós és Makó-Rákos között a megyehatáron álló kilátótoronyból figyelhető meg. Tótkomlós bel- és külterületén is keresztülhalad a Marosháti túraútvonal.