Országos Könyvtári Napok

on .

 
2022-ben az Országos Könyvtári Napok keretében gyermek- és ifjúsági programokat, játékos könyvtári órákat és kamaszoknak szóló megzenésített versélményt kínáltunk. Óvodák nyagycsoportjai részére Csukás István: Sün Balázs című verses mesefeldolgozással készültünk a Pompás Napok módszereit alkalmazva mesés, mondókás játékfűzéssel. Általános iskolák alsó tagozatos tanulói részére pedig Benedek Elek tollából egy apa-lánya szeretetről szóló, A só című népmesét dolgoztuk fel népi játékokkal a gyerekek képességeihez szabva, ugyanakkor beszéd, mozgás, döntés, számolás és egyéb készségeiket tovább fejlesztve.
 
 
 
2021-ben az Országos Könyvtári Napok keretén belül október 05-én került sor a Tanulj meg programozni! - elnevezésű programra, amivel elsősorban az általános iskolás korosztályt céloztuk meg. Rendhagyó módon immár második alkalommal rendeltük meg A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár szolgáltatását, a robotika foglalkozást, amellyel a gyerekek játékos formában sajátíthatták el a programozás alapjait. 
 
2020-ban az IKSZ programtervezete szerint a következő témák közül válaszhatunk.
Célunk a könyvtárhasználók igényeinek kielégítése, szórakoztatása.

http://iksz.org.hu/hirek/orszagos-konyvtari-napok-2018/2020

Biblioterápiás foglalkozások

on .

A foglalkozások gyerekeknek szólnak fejlesztő, rekreációs jelleggel. Az elmúlt években nagy népszerűséggel működött a „KÖR”, amit tiniknek találtam ki. Olvasókörként indultunk a Szent Johanna gimi (Leiner Laura) című ifjúsági regény népszerűségére támaszkodva és belőle építkezve. 7. – 8. osztályosoknak havonta egyszer tartottam beszélgetéseket. Minden évben összekovácsolódott egy  jó kis csapat.

Könyvtárhasználati órák, olvasásfejlesztés

on .

Bejelentkezés után könyvtárhasználati órákat tartok különböző korosztályú gyerekeknek a pedagógusokkal egyeztetve. Fontos, hogy a gyerekek ne idegenkedjenek a könyvtártól és természetes közegükként kezeljék.

A könyvtárhasználaton kívül az elmúlt években különösen nagy hangsúlyt fektetek az olvasásfejlesztésre. Próbálok a kötelező olvasmányok mellett / helyett a gyerekeknek és az őket kísérő pedagógusoknak olvasmányokat ajánlani. A cél természetesen az olvasás megszerettetése.

Játszóházak, kreatív műhely - táborok

on .

A nagyobb alkalmakhoz kapcsolódóan mindig vannak játszóházak. Ezt főleg az alsós gyerekek kedvelik. A nyári időszakban pedig tábort szervezünk ugyancsak a könyvekkel való barátkozás céljából, a „Tündérboszi tábor” összefogással jön létre és elvarázsol bennünket is és az ott lévő gyerekeket is.